Saturday, June 16, 2012

Music: ReVamp – “ReVamp” (Recenzie preluata de pe MetalAct)

Am decis sa transfer articolele și interviurile pe care le-am făcut pentru diferite reviste pe blogul meu personal. Recenzia de mai jos a fost publicată pe MetalAct în data de 16 septembrie 2010.

 

Cuvantul “revamp” este folosit in limba engleza dinainte de 1862 cu sensul de a renova, a reinventa, a repara sau a restaura, iar Floor Jansen il foloseste cu exact acelasi sens: isi reinventeaza, renoveaza identitatea si imaginea muzicala. Deci toti cei care credeau ca se alatura “noii mode” a vampirismului, care a pus stapanire pe toate domeniile artei, vor fi dezamagiti sa afle ca numele proiectului nu are nici o legatura cu acest curent. Dupa destramarea formatiei After Forever, care activa de peste 10 ani in spatiul muzicii Symphonic Metal din Olanda si care a inspirat si dat nastere multor formatii mai tinere (vezi Epica), membrii formatiei isi continua fiecare separat carierele muzicale: Bas Maas canta alaturi de Doro, Sander Gommas isi continua proiectul HDK si colaboreaza alaturi de Mark Jansen la proiectul acestuia, MaYaN, iar Joost van den Broek colaboreaza cu Floor Jansen pe albumul de debut al proiectului ei Revamp.
Albumul autointulat “ReVamp” al proiectului lui Floor nu poate sa dezamageasca pe nimeni din punct de vedere al muzicii, are momente foarte puternice de heavy, death si power metal, niste parti corale si simfonice care iti fac pielea de gaina, iar vocea ei este atat de multifatetata incat se imbina perfect cu toate influentele de pe album, lasandu-si ascultatorul cu gura cascata la fiecare piesa. Merita sa dati o ascultare duetelor cu Russell Allen (Symphony X) – “Sweet Curse”, cu Björn 'Speed' Strid (Soilwork) – “Disdain” si cu George Oosthoek (ex-Orphanage) – “Here’s My Hell”, care aduc pe alocuri aminte celor nostaligici de After Forever.
Nu pot spune ca prefer o piesa anume in mod special, deoarece toate sunt speciale in felul lor si pentru ca Floor canta diferit pe fiecare piesa aratandu-si (daca mai era nevoie) maiestria vocala. Albumul este o declaratie a independentei fata de fosta formatie si fata de fosta imagine de fata “cuminte si naturala”. Totusi tematica repetata in mod obsesiv in fiecare piesa da o senzatie de un oarecare patetism (vedeti cover-ul dupa “Bad Romance” cantat in cadrul show-urilor live), care poate fi trecut cu vederea intr-un concert al formatiei in timp ce dati din cap pe ritmurile frenetice ale muzicii, dar care in timp ce ascultati albumul acasa, va poate plictisi.
Floor mai are de invatat, de redresat si de desprins de After Forever, ca sa se poata numi un artist solo. Dar ca si album de debut, “ReVamp” este un inceput promitator. Nu pot nega (ceea ce cred ca s-a facut evident in cele scrise mai sus) calitatea vocala si interpretativa a lui Floor, despre care cred ca este una dintre cele mai bune voci contemporane (daca nu ma credeti vedeti si ariile pe care le interpreteaza cu diferite ocazii), totusi am dubiile mele in ceea ce priveste calitatile ei de compozitoare si textiera...
Pentru mai multe detalii vizitati: http://www.revampmusic.com/

Alexandra F.

No comments: